Întreaga noastră istorie este dedicată găsirii celui mai confortabil pas.

De la Fabrica de Piele – „FRATII RENNER & CO” la S.C. CLUJANA S.A.

Povestea noastră

Povestea Clujana incepe in anul 1911, cand, Johann Renner a pus bazele fabricii Renner&Co. Membrul familiei Renner, Johann, a invatat meseria de tabacar in Cehia, apoi a incercat sa profeseze in statele germane Bavaria si Saxonia. Acesta isi gaseste un loc de munca la maestrul tabacar Atzner Meszaros, unde se casatoreste cu fiica acestuia, Carolina. La sfaturile angrosistului de piele Zoltan Bergner, Johann, impreuna cu sotia sa, migreaza in Transilvania la sfarsitul secolului XIX.

Cei doi, se muta in Reghin, iar in anul 1900 deschid un atelier de tabacarie in Cluj, urmand ca in anul 1911, impreuna cu familiile de comercianti Farcas si Hecht sa deschida Fabrica de pielarie fratii Renner et Co Ltd., dezvoltandu-se rapid., si devenind cea mai mare fabrica de incaltaminte din Estul Europei pentru multi ani.

Dupa primul razboi mondial, sub conducerea lui Gustav Renner, fiul lui Johann Renner, fabrica s-a transformat in societate pe actiuni, unde toata elita clujeana a devenit actionara, urmand sa fuzioneze in anul 1938 cu producatorul concurent “Turul”. Noua interprindere devine Uzinele Dermata si se mentine ca fiind cea mai mare fabrica de incaltaminte din Romania.

In anul 1948, nationalizata de catre guvernul comunist, fabrica se redenumeste Fabrica de incaltaminte János Herbák, urmand ca intre anii 1949-1955, sa preia fabricile de piele “Cameleonul” si “Victoria”si sa isi schimbe denumirea in Fabrica de Pielarie si incaltaminte Cluj.

In anii 80, sub denumirea de SC Clujana SA, fabrica de pielarie, avand 11 000 de angajati si 2 sectii proprii de tabacarie, fabrici de talpi, de incaltaminte si articole de cauciuc ajunge cea mai mare de de acest fel din Estul Europei.

Vestita pentru fiabilitatea produselor sale, o lunga perioada de timp, Clujana a fost identificata prin cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din România in anii ’80-’90.Dupa revoluție fabrica decade, ajungând să fie declarată falimentară în 1999 și închisa.La momentul respectiv, compania avea 2.816 de muncitori.

Din anul 2003 noii acționari hotărăsc reluarea activității. În 2003, Guvernul a decis trecerea pachetului de acțiuni majoritar în proprietatea județului Cluj și administrarea Consiliului Județean.
Ulterior în 2004 se redeschide o secție a fabricii de productie incaltaminte cu doar 35 de angajați, secție care se extinde de-a lungul anilor, ajungând în 2018 la peste 280 de angajați.